Brænde

Hygge, romantik, økologi og økonomi - med brændeovne får du lidt mere af det hele

Godt brænde er afgørende for en miljøvenlig og økonomisk fyring

Centralvarme er en fantastisk opfindelse, men der er hverken megen hygge eller romantik over den. Det er der derimod over den levende ild – også selvom den brænder bag et beskyttende lag glas i dagligstuen. Samtidig er brændeovnsvarmen både miljøvenlig og økonomisk, hvis du fyrer med det rette brændsel og på den rette måde.  


Alle træarter er god brændsel

Generelt er der ikke nogen træarter, der er bedre end andre, når du fyrer med brændeovn. Men fordi der er forskel på træarternes tyngde, er der også forskel på, hvordan de brænder. Lette træarter er både nemmere at kløve og lettere at antænde, og derfor er de velegnede, når du tænder op. Til gengæld brænder de hurtigere end de tunge træarter og giver noget mindre varme. Derfor er det sund fornuft at kombinere de lette og de tunge træarter, hvis du vil fyre økonomisk.
 
  

Godt brænde er tørt brænde

Godt brænde og optænding er alfa og omega, når du skal have en god oplevelse med din ovn. Du kan opbevare dit brænde ude hele sommeren under et tag eller en presenning (der skal dog være luft ved siderne). Det vigtigste er, at træet opbevares tørt. Når efterårsvejret sætter ind, kan træet optage vand fra luften. Fyring med vådt brænde sviner ikke bare i miljøet, men også i din brændeovn og din skorsten.

Træ – og kun træ

Det er vigtigt at slå fast, at optænding og fyring med mælkekartoner eller andet husholdningsaffald er skadeligt for såvel miljø som brændeovn. Det samme gælder fyring med trykimprægneret eller på anden måde behandlet træ. Derfor skal du kun bruge tørt ubehandlet træ, når du fyrer, og overlade husholdningsaffaldet o.l. til renovationsvæsenet.